Mimosa és un programa de reinserció laboral destinat a persones que pateixen o han patit càncer i han perdut la feina
Text: Sílvia Castelló
Hola un altre cop, qsidors i qsidores! Con- tinuem descobrint aquest nou Espai Creatiu en el qual us convido a conèixer grans talents del nostre territori gironí:
– Cada primer diumenge de mes al Dominical.
– Amb dissenyadors, artesans, artistes i empresa- ris del sector del tèxtil i de la moda.
– Seguint les visites que farem als seus llocs de tre- ball i de creació.
– Entrant al cor dels projectes per poder entendre i aprendre l’essència de cadascun d’ells.
– Descobrint un sector que molts creuen oblidat i que comença a impulsar amb força un motor eco- nòmic amb gran tradició a les nostres terres.
Avui visitem l’Espai Creatiu del programa Mimo- sa d’Oncolliga Girona. Em preguntareu, per què? Per moltes coincidències, una d’elles és que el passat 19 d’octubre va ser el Dia Mundial del Càncer de Mama…
Fundació Oncolliga Girona és la Lliga Catalana d’ajuda al malalt del càncer. Tenen programes d’a- tenció psicològica, banc de perruques, atenció a do- micili, rehabilitació, atenció hospitalària… amb mol- tes delegacions arreu del territori.
Mimosa és un programa de reinserció laboral que té com a finalitat contribuir a millorar la realitat so- cioeconòmica i la qualitat de vida de les persones que pateixen càncer o que han passat per la malaltia, i que a causa d’això s’han quedat sense feina. És un taller d’elaboració de productes fets a mà pels mateixos afectats.
Arribo a Oncolliga Girona, i malgrat que és ben d’hora tothom treballa a bon ritme i el que és més im- portant, amb un gran somriure! Em reben la Lluïsa Ferrer (presidenta de l’Associació) i la Carla Garrido (responsable de promoció), i amb un bon cafè comencem la conversa. El que em queda clar és que és un equip de persones entusiastes de la vida. La Lluïsa explica que «la vida et porta bufetades, però hi podem ser sensibles o insensibles, en podem aprendre coses i aixecar-nos malgrat tot, o bé superar-ho i a més acompanyar els altres en el seu camí».
M’acompanyen al taller on es troben les dones del programa Mimosa, que treballen per realitzar uns projectes que siguin comercials, útils i atractius. A tots els observo de dins (per variar…) i passen amb nota el control de qualitat! Però també treballen mentre xer- ren, perquè realitzar un treball manual és una teràpia de les més recomanades pels psicòlegs. I en dono fe que així és, a Qstura he vist persones que començar a cosir els ha canviat la vida. Segur que amb el grup Mi- mosa ha passat el mateix.
Creen coses com ara bufandes o colls fets amb punt de mitja, estoigs per maquillatge o costura, bosses, davantals de cuina apadrinats pels germans Roca, però també bijuteria com braçalets o collarets, i també comercialitzen la preuada joia Mimosa, realitzada per l’artista i dissenyadora Cristina Julià. I després ho venen tot plegat en mercats i botigues de Girona! Això són dones valentes!
Sóc afortunada perquè conec Oncolliga Girona de fa molts anys, hem col·laborat en diferents projectes, l’últim amb l’Associació Agimod, fent un donatiu amb una part de l’entrada de la setmana de la Moda de Girona, i properament dissenyadors i marques que han estat presents a l’última edició de Gimoda 2018 han fet entrega d’una peça o creació per a la tòmbola del sopar d’Oncolliga que tindrà lloc el proper divendres, 9 de novembre, al Mas Marroch. Tota l’ajuda és poca, però tot suma!
I com a molts de nosaltres, aquesta malaltia ens toca de ben a prop… La mare va morir fa 3 anys…
Marxo amb la certesa que aquesta obertura que tenen d’estar sempre al costat del malalt, de sempre dir sí a l’ajuda i de l’acompanyament en el cas del traspàs a familiars són molt necessàries en una societat que demana a crits humanitat i valors. Li pregunto a la Lluïsa pel futur: «És molt viu, és un projecte de tots, Oncolliga pertany a les persones que se’l fan seu!» Seguim amb una conversa sense final parlant de les pos- sibilitats d’ajudar amb les perruques, o potser d’un ta- ller de confecció… El futur és el que fem entre tots!